Chin ups

Chin ups är en övning som tränar latissimus dorsi. Sekundära muskelgrupper som tränas är trapezius, biceps och levator scapulae. Du arbetar med din egen kroppsvikt.

Övningen inleds med att du sträcker upp händerna ovanför huvudet och greppar ett räcke, med handflatorna pekandes pekande bort från dig. Hiva därefter upp dig tills din kropp har kontakt med räcket i brösthöjd. Sänk dig därefter till utgångsläget tills armarna är raka och reptera därefter övningen önskat antal gånger. Många som gör den här övningen tenderar att arbeta med biceps än latissmus dorsi, då övningen främst är avsedd för den senare muskelgruppen är detta felaktigt. Detta problem kan motverkas genom att hjälpa till med skulderbladen under upphivningen av kroppen.

Chin ups är en av de absolut effektivaste övningarna för att öka styrkan i överkroppen. Du får starkare rygg, axlar och biceps. Tyvärr är övningen mycket tuff för den som är helt otränad. Du kan då istället göra de något lättare pull ups (som ofta felaktigt förväxlas med chin ups). Du har då ett grepp där handflatorna pekar mot dig. Denna övning tränar din rygg något mer än din biceps.

Leave a Reply